Kanske var det ett tag sedan du tände upp i eldstaden? Då är det förstås viktigt att kontrollera så att eldstaden har rätt förutsättningar för syretillförsel och drag. Under sommmarmånaderna är det vanligt att fåglar letat sig in i rökkanalerna för att bygga bon. Om du inte sedan tidigare har fågelnät för skorstenen, kolla gärna med ficklampa hur det ser ut i kanalen.
Se till att elda med riktigt torr ved. Ju mer fukt i veden, desto större risk för sot och tjärbildning i rökkanalerna – vilket på sikt kan orsaka skorstensbrand. Tänk också på att elda med lagom mängd ved. Varje eldstad har sin manual, men en tumregel är cirka tre kilo ved i timmen. Låt också eldstaden vila för att undvika överhettning. Eldar du i fyra timmar – se till att den får vila lika länge.

Vill du ha fler eldningstips? Se våra flikar Tips & Råd samt Sotarportalen.